ECOS Centre, Ballymena
Northern Ireland
2000

Permanent Installation


On arrival at ECOS visitors enter a huge cylindrical space with an angled roof, though which a controlled amount of sun light projects rainbows around the space on to a time grid, forming the Peter Erskin sundial. The video installation is designed for this space and is projected using three projectors spanning 12 meters x 3 meters.

THE PIECE:
The intention of the piece was to excite and stimulate the audience by presenting the issues in an unexpected and motivating form, taking the audience by surprise rather than giving them the expected ‘natural history’ intro. The resulting five minute piece acts as a spectacular ‘title sequence’ to the environmental centre, mixing the expected natural imagery with creative use of text and graphics in an unexpected format.

SOUNDTRACK:
A radio tuner soundtrack, allowing contradictory statements and samples to be used to introduce ideas rather than tell a linear story. The result is a captivating mix of positive and negative ideas, that are spun together through a radio show format with a strong soundtrack created by Scanner.

www.ecoscentre.com